Θέλετε δέρμα αναζωογονημένο; – Δερματικός φραγμός

Έχετε πιθανών ακούσει την έκφραση «δερματικός φραγμός» ή «επιδερμικός φραγμός» ή «skin barrier», συνήθως σε μια φράση που αναφέρει πόσο σημαντική είναι η προστασία του. Τι ακριβώς όμως είναι;

Χωρίς τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος, όποια στρατηγική αντιγήρανσης και να διαλέξουμε δε θα είναι ποτέ αποτελεσματική. Η αρχή κάθε αποτελεσματικής skincare ρουτίνας είναι η ενυδάτωση. Και αυτό δε θα κουραστούμε ποτέ να το λέμε.

Για να το εξηγήσουμε, θα χρειαστεί να δούμε το δέρμα μας από λίγο πιο κοντά.

Το δέρμα είναι ένα βασικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η δουλειά του είναι να προστατεύει το εσωτερικό του σώματός μας από επιδράσεις του περιβάλλοντος (ηλιακή ακτινοβολία, μηχανικές επιδράσεις) αλλά και να εμποδίζει βλαβερές ενώσεις να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Παράλληλα, καθώς είμαστε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό νερό, το δέρμα εμποδίζει το νερό που βρίσκεται μέσα στον οργανισμό μας να δραπετεύσει.

dermatikos-fragmos-2

Το δέρμα μας αποτελείται χονδρικά από τρία μεγάλα τμήματα: (α) Την Επιδερμίδα, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του δέρματος (β) Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το Χόριο. Στο χόριο βρίσκονται δύο σημαντικές πρωτεΐνες που όλοι έχουμε ακούσει: Το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Η δουλειά τους είναι να κρατάνε σταθερή τη δομή του χορίου και να του δίνουν ελαστικότητα. (γ) Πιο μέσα βρίσκεται ο Υποδόριος λιπώδης ιστός. Πρακτικά είναι το «μονωτικό υλικό» μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων του σώματος και είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη ζωή μας, καθώς διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας.

Ας αφήσουμε για λίγο το χόριο με το κολλαγόνο και την ελαστίνη και ας ασχοληθούμε με το πιο πάνω τμήμα του δέρματος, την επιδερμίδα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντική η καλή υγεία και λειτουργία της, καθώς είναι το πρώτο τείχος, η πρώτη άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε ο,τιδήποτε βλαβερό. Παράλληλα θέλουμε να αφήνει επαρκή ποσότητα νερού να εισέλθει στον οργανισμό και να μην αφήνει το νερό που βρίσκεται μέσα να δραπετεύσει. Από τα επιμέρους στρώματα της επιδερμίδας, εμείς θα κάνουμε ζουμ στο έξω έξω (stratum corneum). Κι εδώ εντοπίζουμε τον δερματικό φραγμό.

dermatikos-fragmos-3

Έχετε παίξει ποτέ με τουβλάκια; Φανταστείτε έναν τοίχο φτιαγμένο με τουβλάκια, τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με τσιμέντο.

Τι είναι τα τουβλάκια: Επίπεδα κερατινοκύτταρα, πολύ κοντά σφιχτά μεταξύ τους, τα οποία περιτριγυρίζονται από ένα κέλυφος πρωτεΐνης. Κάτι άλλο που μας ενδιαφέρει πολύ είναι ότι μέσα στα τουβλάκια (ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα) βρίσκονται συγκεκριμένα αμινοξέα (NMF), των οποίων η δουλειά είναι να «κρατάνε» το νερό.

Τι είναι το τσιμέντο: Το τσιμέντο ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα είναι λιπίδια. Τα λιπίδια από τη φύση τους είναι υδρόφοβα. Φοβούνται το νερό, άρα το κρατάνε «μακρυά» τους, δηλαδή μέσα στο δέρμα μας, χωρίς να το αφήνουν να μας φύγει.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε αφενός τη μεγάλη σημασία του δερματικού φραγμού, αφετέρου πόσο σημαντικός είναι για την ολοκληρωμένη και πληρέστερη ενυδάτωση της επιδερμίδας μας. Μπορούμε όμως να τον βοηθήσουμε με την καλλυντική μας περιποίηση;

Μια ιδανική ολιστική προσέγγιση ενυδάτωσης θα στόχευε στα παρακάτω σημεία:

(α) Μεταφορά νερού σε όλη την επιδερμίδα μας χωρίς να παραλείπουμε τα βαθύτερα στρώματά της.

(β) Ενδυνάμωση των πρωτεϊνών (τουβλάκια) και των λιπιδίων (τσιμέντο) του δερματικού φραγμού, ώστε να μην αφήνουν το νερό να φύγει.

(γ) Αύξηση του αριθμού των αμινοξέων (NMF) που όπως είδαμε παραπάνω, βρίσκονται ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα και συγκρατούν νερό.

Μήπως όλα τα παραπάνω είναι πολλά για ένα προϊόν; Ή …μήπως όχι;

(Stay tuned)

dermatikos fragmos 4