6+1 μυστικά για πετυχημένες αγορές καλλυντικών

Πριν λίγους μήνες η KALYKA είχε φιλοξενηθεί στη στήλη μόδα και ομορφιά του περιοδικού click at life όπου δώσαμε 5+1 σημαντικά beauty tips. Με αφορμή την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη η οποία καθιερώθηκε να είναι μια εβδομάδα προσφορών, θα ήθελα να θυμίσω καταρχάς ένα βασικό κανόνα πετυχημένων αγορών: Μη βιάζεστε! Δε χρειάζεται ποτέ οι αγορές να συνδυάζονται με άγχος. Ειδικότερα για τα καλλυντικά, παραθέτω κάποιες πρακτικές συμβουλές οι οποίες μας βοηθούν ώστε να κάνουμε αγορές που πραγματικά θα τις χαρούμε. Εννοείται τίποτα από τα παρακάτω δεν είναι κανόνας! Είναι ένας μπούσουλας που προέρχεται καθαρά από την προσωπική μου εμπειρία και γνώσεις και βοηθάει ώστε να μη «χαθούμε» μέσα στις άπειρες πληροφορίες που λαμβάνουμε.

-Να αγοράζουμε καλλυντικά προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε. Κανένα, μα κανένα καλλυντικό προϊόν δε θα είναι αποτελεσματικό αν δεν επενδύσουμε σε αυτό ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Προσωπικά, λατρεύω τις πολύωρες ρουτίνες φροντίδας με προϊόντα spa – αυτές που κρατάνε με τις ώρες! Αλλά με τα δεδομένα της ζωής μου αυτή την εποχή δεν έχω το χρόνο να το κάνω. Άρα, δημιουργούμε μια δική μας skincare ρουτίνα που προσαρμόζεται στις ανάγκες μας και στην οποία θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς.

-Να αγοράζουμε προϊόντα που μας κάνουν να νοιώθουμε άνετα. Η άνεση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα της ομορφιάς. Οι προσδοκίες και τα claims που μας βομβαρδίζουν είναι πολλά. Για να “μετρήσουμε” την άνεση που μας δίνει ένα καλλυντικό, είναι χρήσιμο να μη δοκιμάζουμε πολλά καινούργια καλλυντικά προϊόντα μαζί, αλλά να αλλάζουμε ένα προϊόν κάθε φορά. Ο καλύτερος οδηγός μας είναι οι αισθήσεις μας. Πώς νοιώθουμε το προϊόν (α) ακριβώς μετά την εφαρμογή και (β) μακροπρόθεσμα. Ο στόχος για να το εντάξουμε στη ρουτίνα μας είναι να μας δίνει άνεση και αυτοπεποίθηση.

-Για τα μεγαλύτερα προβλήματα του δέρματός μας ο ένοχος είναι το περιβάλλον και όχι η ηλικία μας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Μελέτες (1, 2) έχουν δείξει ότι με τη φυσική ωρίμανση του δέρματος οι γραμμές (ρυτίδες) που δημιουργούνται είναι λεπτές και η χαλάρωση έρχεται αργά και είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Αντίθετα, ανάλογα με το περιβάλλον που ζούμε και δουλεύουμε, εκθέτουμε το δέρμα μας σε αρκετά δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι η UV ακτινοβολία είναι από τα σημαντικότερα αίτια κυτταρικής γήρανσης. Επίσης, μπορεί εξαιτίας των συνθηκών της δουλειάς μας το δέρμα μας να «στεγνώνει» γρήγορα, ή να αποκτήσει ευαισθησία σε κάποια υλικά. Άρα είναι πιο συνετό να δίνουμε βαρύτητα στην καθημερινότητά μας και όχι τόσο στην ηλικία μας, επενδύοντας σε εξατομικευμένα καλλυντικά προϊόντα.

-Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι πολλές πληροφορίες είναι λογικό να μας μπερδεύουν. Για συνετές αγορές η πρώτη μας δουλειά είναι να καθορίσουμε το ποσό που επιθυμούμε να διαθέσουμε. Με βάση αυτό, επιλέγουμε πάντα τα πιο ποιοτικά προϊόντα που μπορούμε να αγοράσουμε. Ίσως κάποια από αυτά να φαίνονται λίγο πιο ακριβά στην αρχή, αλλά με την ποιότητα των υλικών τους αφενός θα δούμε αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορα, αφετέρου απαιτούν πολύ μικρότερη ποσότητα ανά χρήση. Άρα διαρκούν περισσότερο, πράγμα το οποίο τα καθιστά τελικά πιο οικονομικά.

-Με αφορμή την επικαιρότητα: Οι μεγάλες εκπτώσεις είναι δελεαστικές και όλοι έχουμε παρασυρθεί – κι εννοείται ότι είναι καλό να κάνουμε δώρα στον εαυτό μας! Ωστόσο ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μεγάλη έκπτωση συνήθως σημαίνει ότι τα αντίστοιχα προϊόντα είναι στις φυσιολογικές τους συνθήκες υπερτιμημένα. Υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας niche καλλυντικά προϊόντα πάρα πολλών μικρών εταιριών, τα οποία κρύβουν το καθένα έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Μπορεί να μην κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα έχουν κοστολογηθεί από την αρχή με σεβασμό στον πελάτη και είναι value for money. Σίγουρα μέσα σε όλες αυτές τις μικρές εταιρίες θα βρείτε προϊόντα που θα ταιριάξουν στη δική σας φιλοσοφία.

-Να είστε σίγουροι ότι η μεγαλύτερη χαρά των μικρών niche εταιριών είναι να τις αγαπήσετε, οπότε θα φροντίσουν να μείνετε 100% ικανοποιημένοι.

Και μία εξτρα συμβουλή: Να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ακόμα και με το τρελό πρόγραμμα που ζούμε, οι πιο μικρές χειρονομίες αγάπης προς τον εαυτό μας κάνουν μεγάλη διαφορά. Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες μας κ αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ωστόσο, ακόμα και 5 λεπτά skincare ρουτίνας αξίζουν να είναι 5 λεπτά luxury φροντίδας.

Για την KALYKA να είστε σίγουροι ότι τα καλλυντικά μας βγαίνουν ένα ένα ύστερα από πολλή δουλειά και πρώτοι από όλους τα χρησιμοποιούμε εμείς. Τα φτιάξαμε έτσι ώστε να «χωράνε» στο πρόγραμμά μας – και μας αρέσουν.

Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο, ας το κάνουμε να αξίζει.

Για τις αγορές σας μη βιάζεστε, είμαστε εδώ για εσάς.

Πηγές:

(1) Kosmadaki MG, Gilchrest BA. “The role of telomeres in skin aging/photoaging.” Micron 2004;35(3):155–159.

(2) Kappes UP, Luo D, Potter M, et al. “Short– and longwave UV light (UVB and UVA) induce similar mutations in human skin cells.” J Invest Dermatol 2006; 126(3):667–6