Ενεργά συστατικά (actives) – υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους

Όλοι όσοι αγαπάμε τα καλλυντικά έχουμε σίγουρα συναντήσει μπροστά μας προϊόντα με υαλουρονικό οξύ. Γνωρίζουμε τι είναι;

To υαλουρονικό οξύ (HA, hyaluronate, hyaluronan) είναι ένας πολυσακχαρίτης, ένα φυσικό πολυμερές. Υπάρχει και φυσικά στο σώμα μας, σε συνδετικούς ιστούς του δέρματος και των νεύρων, όπως επίσης στις αρθρώσεις. Εξαιτίας της χημικής του δομής, σε σχέση με άλλα πολυμερή έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να συγκρατεί το νερό. Αυτό τι σημαίνει για εμάς; Ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό ενυδατικό παράγοντα. Δεν αφήνει το δέρμα να «στεγνώσει» άρα βοηθάει άμεσα:

  • Στη διατήρηση της ελαστικότητας και σφριγυλότητας του δέρματος.
  • Στο «γέμισμα» των λεπτών γραμμών και ρυτίδων και τελικά στη μείωσή τους.
  • Καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα από τους ερεθισμούς.
  • Δίνει άμεσα εφέ μίας πιο νεανικής εμφάνισης. Είναι δηλαδή από τα συστατικά εκείνα τα οποία πέρα από τα ωφέλη που «χτίζονται» με την εφαρμογή, δίνει και άμεσα μία εικόνα ενυδατωμένου και υγιούς προσώπου.

Αν παρατηρήσουμε τις ταμπελίτσες των καλλυντικών που έχουν αυτό το ενεργό συστατικό, συνήθως θα δούμε τη φράση sodium hyaluronate, δηλαδή υαλουρονικό νάτριο. Αυτό σημαίνει ότι στα καλλυντικά μας χρησιμοποιείται (κυρίως) το αλάτι του υαλουρονικού οξέως με νάτριο.

Τι διαφορά έχει από το υαλουρονικό οξύ;

Είδαμε παραπάνω ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό πολυμερές, δηλαδή μία ένωση μεγάλου μεγέθους με συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες δομικές μονάδες. Το υαλουρονικό νάτριο είναι αλάτι το οποίο προκύπτει από το πολυμερές αυτό, αλλά αποτελείται από λιγότερες δομικές μονάδες. Είναι δηλαδή πολύ μικρότερη ένωση. Αυτό για τα καλλυντικά είναι πολύ σημαντικό γιατί αφενός διατηρεί τις ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος (ικανότητα να συγκρατεί νερό), αφετέρου είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα και να φτάσει στην επιδερμίδα.

Πάμε και σε μία άλλη μορφή υαλουρονικού οξέος που συναντάμε σε καλλυντικά, όπως είναι η κρέμα γαρδένια: Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους (low molecular weight sodium hyaluronate).

Δε μας ενδιαφέρει εδώ να ορίσουμε ακριβώς τι είναι στη χημεία το μοριακό βάρος (ΜΒ) μίας ένωσης. Πρακτικά όμως, αποτελεί μία ένδειξη για το πόσο μεγάλη είναι μία χημική ένωση. Με εργαστηριακές μεθόδους, έχουν ξεχωρίσει τμήματα του υαλουρονικού οξέος που απαρτίζονται από λιγότερες δομικές μονάδες, άρα έχουν και μικρότερο ΜΒ συγκριτικά με το πολυμερές του υαλουρονικού οξέος (έχουν ΜΒ στην περιοχή 200K~400K Da).

 

Αυτό τι ιδιότητες του δίνει;

  • Διαπερνάει άμεσα το δέρμα και φτάνει ταχύτατα μέχρι τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας, γεγονός που δε θα μπορούσε να γίνει με μία μεγαλύτερη ένωση.
  • Τα κύτταρα του δέρματος ενυδατώνονται γρήγορα, το ίδιο το δέρμα φροντίζεται και παραμένει ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Δε χρειάζεται να πούμε ότι το plumping effect (εφέ γεμίσματος, νεανική όψη) πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα, άμεσα και έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.

Την εξαιρετική ενυδατική ικανότητα του υαλουρονικού οξέως και κυρίως των παραγώγων του με χαμηλότερο μοριακό βάρος δε θα μπορούσαμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Υαλουρονικό οξύ διαφόρων μοριακών βαρών θα συναντήσουμε στα συστατικά της κρέμας Gardenia της σειράς καλλυντικών KALYKA. Καθώς ενυδατώνονται περισσότερα στρώματα της επιδερμίδας, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο υλικό για τα ξηρά και ευαίσθητα δέρματα.