Λάδια που μεταμορφώνουν το δέρμα; Γίνεται!

Η φύση μας προσφέρει απλόχερα πολλά δώρα και στην KALYKA η μεγαλύτερη χαρά μας είναι να τα ανακαλύπτουμε! Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι στα καλλυντικά μας χρησιμοποιούμε ισχυρά δραστικά συστατικά ενυδάτωσης και αντιγήρανσης, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φυτικής προέλευσης.

Ας επιστρέψουμε όμως λίγο στη βάση, στο κύριο σώμα μίας φόρμουλας, στο οποίο στο οποίο θα συναντήσουμε τα πολυτελέστατα φυτικά λάδια και βούτυρα. Μπορεί να μην ανήκουν στα δραστικά συστατικά, αλλά έχουν πολύ σημαντική δράση. Κι ενώ η δράση των actives φαίνεται μακροπρόθεσμα, η δράση των ελαίων γίνεται φανερή από την πρώτη κι όλας στιγμή! Μας χαρίζουν δηλαδή την πρώτη αίσθηση, το πρώτο που θα νοιώσουμε εφαρμόζοντας ένα προϊόν. Μοιραία, εκείνα είναι που θα μας «τραβήξουν» ώστε να πειστούμε για να βάλουμε στη ρουτίνα μας ένα προϊόν, καθώς εκείνα πρώτα θα μας κάνουν να νιώσουμε «άνετα» – Γιατί θα το λέμε συνέχεια, η βασικότερη προϋπόθεση της ομορφιάς είναι η «άνεση».

Όσοι έχετε παρατηρήσει τα συστατικά των καλλυντικών μας, ίσως έχετε καταλάβει ήδη ότι ακόμα και στα λάδια …έχουμε τις αδυναμίες μας. Για δύο από αυτά θα σας μιλήσουμε εδώ:

Ροδέλαιο

Προέρχεται από τα πέταλα του άνθους της τριανταφυλλιάς ‘Rosa Damascena’. Πρακτικά είναι ένα εκχύλισμα, δηλαδή τα πέταλα των λουλουδιών εμβαπτίζονται σε ένα λάδι – φορέα μέσα στο οποίο εξάγονται τα πολύτιμα λιπαρά θρεπτικά συστατικά των λουλουδιών. Οι συνθήκες της διαδικασίας είναι πολύ ήπιες ώστε να μην αλλοιώνονται τα συστατικά του φυτού. Το ροδέλαιο χαρακτηρίζεται από υψηλές ποσότητες λινολεϊκού και λινολενικού οξέος, δύο απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα βιταμίνης C με τις γνωστές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Θεωρείται μη φαγεσωρογόνο (noncomedogenic) άρα απορροφάται πανεύκολα μόνο του από κάθε τύπο δέρματος. Τι μας ενδιαφέρουν τα παραπάνω; Καταρχάς είναι τέλειο για τις λεπτές γραμμές του προσώπου. Καθώς απορροφάται πανεύκολα ενυδατώνει την επιδερμίδα σε βάθος και είναι χρήσιμο για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων – Βεβαίως, καθώς επιπλέον βοηθάει στην εξομάλυνση των δυσχρωμιών, μαζί με όλα τα παραπάνω γίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο για τα προϊόντα που απευθύνονται στις ώριμες επιδερμίδες. Με τις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο και για τους πιο λιπαρούς τύπους δέρματος. Όλα τα παραπάνω συντελούν ώστε η επιδερμίδα ανεξαρτήτως τύπου να εμφανίζεται τονωμένη και με υγιή όψη. Ένα φανταστικό (για εμένα) εξτρα bonus, είναι ότι μυρίζει απίστευτα! είναι από τα λίγα λάδια που έχει πάρει μαζί του το άρωμα των λουλουδιών.

Λάδι από νυχτολούλουδο

Αν η πολυτέλεια ήταν λάδι, θα κλεινόταν σε ένα μπουκάλι νυχτολούλουδο. Οι ιδιότητες αυτού του ντελικάτου λαδιού είναι απίστευτές. Καταρχάς όπως και το ροδέλαιο παραπάνω, ανήκει στην κατηγορία των μη – φαγεσορογόνων συστατικών. Προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη (cold pressing) των σπόρων του φυτού, μια διαδικασία η οποία γίνεται σε ήπιες συνθήκες ώστε να διατηρηθουν αναλοίωτα τα συστατικά του φυτού. Έχει μια ασυνήθιστα μεγάλη περιεκτικότητα σε γ-λινολενικό οξύ (9%) το οποίο συμβάλει στην καλή υγεία των κυττάρων της επιδερμίδας. Για το λόγο αυτό το λάδι από νυχτολούλουδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό για το δέρμα. Καθώς τα συστατικά του ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό, χρησιμοποιείται σίγουρα για την πρόληψη και διατήρηση της υγείας του δέρματος. Είναι όμως τόσο ιδιαίτερο ώστε γίνεται πολύτιμος σύμμαχος και για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων που μας απασχολούν. Δηλαδή δρα ηρεμιστικά προς το ερεθισμένο δέρμα ή το δέρμα με κνησμό, αλλά επιπλέον έχει αντιρυτιδικές ιδιότητες και αποτελεί ιδανική προσθήκη σε ένα προϊόν για την ώριμη επιδερμίδα. Είναι ιδανικό για κάθε τύπο δέρματος, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικό χρήσιμο για το ξηρό δέρμα.

Καθώς η κρέμα Gardenia – την οποία έφτιαξα για εμένα – απευθύνεται σε πιο ξηρές επιδερμίδες, ήταν μονόδρομος να εμπεριέχει και τα δύο παραπάνω λάδια. Όταν όμως γεννήθηκε η Jasmin δε γινόταν να κάνουμε “εκπτώσεις”. Έπρεπε πάση θυσία το ροδέλαιο και το λάδι από νυχτολούλουδο να χωρέσουν στη φόρμουλα. Και το πετύχαμε! Δημιουργήσαμε μια πλούσια κρέμα προσώπου για τη μεικτή επιδερμίδα. Σας φαίνεται οξύμωρο; Κι όμως γίνεται! Μια δοκιμή θα σας πείσει.