Ένα πανίσχυρο συστατικό αντιγήρανσης σε μια κρέμα ματιών

Αυτές τις μέρες έχουμε τη μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσουμε ένα νέο προϊόν, το οποίο δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη δουλειά μιας ομάδας καταπληκτικών ανθρώπων. Είναι η κρέμα ματιών Helia. Θέλουμε πολύ να καταλάβετε κι εσείς γιατί την αγαπάμε τόσο και γι’ αυτό θα σας γράψω κάποια πράγματα πίσω από τη φιλοσοφία των συστατικών της.

Πρωτεΐνες του δέρματος

Για το δέρμα μας, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει μια μεγάλη κατηγορία ενώσεων οι οποίες ονομάζονται πρωτεΐνες. Οι τρεις πληροφορίες (1) που θα κρατήσουμε και οι οποίες αφορούν στην καλλυντική μας φροντίδα είναι:

  • Το δέρμα μας χρησιμοποιεί ως δομικά συστατικά δύο πολύ σημαντικές πρωτεϊνικές ενώσεις, οι οποίες είναι τα (γνωστά σε όλους) κολλαγόνο κι ελαστίνη. (Ένα τρίτο δομικό συστατικό είναι το υαλουρονικό οξύ το οποίο δεν είναι πρωτεΐνη.)
  • Σε αντίθεση με πολλές άλλες αντίστοιχες λειτουργίες που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τις οποίες υπάρχουν μηχανισμοί αναγέννησης, (δηλαδή το σώμα αντικαθιστά παλιά συστατικά με νεότερα) το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι ενώσεις που δε θα αναγεννηθούν. Σημαίνει ότι …θα τα βγάλουμε πέρα για χρόνια με ό,τι έχουμε.
  • Χημικά μία πρωτεΐνη είναι μια μεγάλη ένωση που αποτελείται από πολλά μικρότερα τμήματα τα οποία ονομάζονται πεπτίδια – άλλη μία λέξη που ακούμε αρκετά συχνά στην κοσμετολογία.

Οι τρεις αυτές πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές αρχικά για να κατανοήσουμε γιατί σχηματίζουμε ρυτίδες. Όπως είδαμε παραπάνω, το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο μεγάλες ενώσεις. Λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων οι ενώσεις αυτές «τραυματίζονται» σε σημεία τους και σιγά σιγά εκφυλίζονται (να τονίσουμε άλλη μια φορά εδώ ότι η UV ακτινοβολία είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας γήρανσης του δέρματος). Εφόσον λοιπόν οι ενώσεις αυτές δε θα αναγεννηθούν, παραμένουν ως έχουν, με μία «κατεστραμένη» δομή διαφορετική από την αρχική τους. Έτσι το δέρμα χάνει σιγά σιγά τη δική του δομή, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ρυτίδες και να είναι λιγότερο σφριγηλό.

Ματρικίνες

Ο ίδιος ο οργανισμός μας έχει ορισμένους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς που αντιστρέφουν εν μέρη τον εκφυλισμό των πρωτεϊνών του δέρματος. Οι μηχανισμοί όμως αυτοί είναι λίγοι. Ωστόσο αρκετές πλέον μελέτες (2, 3) δείχνουν ότι: Υπάρχουν κάποια είδη πεπτιδίων (δηλαδή πρωτεϊνικών τμημάτων) τα οποία έχουν την ιδιότητα να «κινητοποιήσουν» τον οργανισμό μας ώστε να επιδιορθώσει/αναγεννήσει το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Η συγκεκριμένη αυτή κατηγορία πεπτιδίων που ενεργοποιούν τον οργανισμό για τη δουλειά αυτή, ονομάζονται ματρικίνες (matrikines). Άρα οι αλληλουχίες πεπτιδίων που χαρακτηρίζονται ως ματρικίνες είναι συγκεκριμένες και τις γνωρίζουμε (1). Τρεις από αυτές τις συναντούμε αρκετά συχνά (βλ. επόμενη εικόνα). Οι ματρικίνες που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία δημιουργούνται αποκλειστικά στο εργαστήριο.

Οι ματρικίνες λοιπόν, πρακτικά αντιστρέφουν το μηχανισμό σχηματισμού ρυτίδων, σε αντίθεση με τα πιο γνωστά υλικά (κολλαγόνο κι ελαστίνη) τα οποία δρουν επάνω σε ήδη υπάρχουσες ρυτίδες. Για το λόγο αυτό αποτελούν ένα πανίσχυρο ενεργό συστατικό αντιγήρανσης και θα το συναντήσουμε σε καλλυντικά με αντιγηραντική δράση. Όπως είδαμε παραπάνω, στο σημείο εφαρμογής (τοπικά) ενεργοποιεί τον οργανισμό ώστε να διορθώσει ορισμένα βασικά δομικά συστατικά του δέρματος.

Με τακτική χρήση (1) έχει βρεθεί ότι οι λεπτές γραμμές γίνονται λιγότερες και οι ρυτίδες πολύ πιο ομαλές. Επιπλέον, το δέρμα εμφανίζεται πιο ελαστικό και ενυδατωμένο.

PhytoCodine®

Στην KALYKA το χαρακτηριστικό μας είναι η περιέργεια για τα υλικά και τις ιδιότητές τους. Όταν λοιπόν μάθαμε για ένα υλικό το οποίο έχει την ίδια δράση που έχουν οι ματρικίνες αλλά είναι 100% φυτικό δε θα μπορούσαμε παρά να ενθουσιαστούμε.

Η εταιρία Lipoid Kosmetik είναι πρωτοπόρος σε καινοτόμα υλικά κοσμετολογίας, τα οποία προέρχονται από τη φύση (botanicals) και παραλαμβάνονται με αυστηρές περιβαλλοντικές πρακτικές. Το 2020 η εταιρία ανέπτυξε το PhytoCodine (4) το οποίο βραβεύτηκε την ίδια χρονιά στο BSB cosmetics innovation award.

Το PhytoCodine® είναι παγκοσμίως το πρώτο υλικό το οποίο είναι 100% φυτικής προέλευσης και έχει την ίδια δράση με τις ματρικίνες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα απαριθμήσουμε κάποια βασικά σημεία που μας έκαναν να το χρησιμοποιήσουμε (5).

  • Υπάρχουν τρεις χαρακτηριστικές και αποτελεσματικές ματρικίνες που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία (φαίνονται στην παραπάνω εικόνα).
  • Οι ερευνητές της εταιρίας Lipoid Kosmetik παρατήρησαν ότι τα τρία αυτά πεπτίδια τα συναντούμε στις φυτικές πρωτεΐνες του καρπού μιας συγκεκριμένης ποικιλίας κέδρου η οποία βρίσκεται στη Σιβηρία. Η επιλογή του φυτού έγινε με πολύ αυστηρά κριτήρια, το βασικότερο από τα οποία ήταν ότι οι πρωτεΐνες του συγκεκριμένου φυτού είχαν στη δομή τους τα τρία αυτά πεπτίδια σε μεγάλη ποσότητα.
  • Η εταιρία με εργαστηριακή επεξεργασία τα απομόνωσε και ακόμα περισσότερο τα «έκλεισε» σε ένα λιπόφιλο σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται ως όχημα για να προχωρήσουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. (Να θυμίσουμε εδώ ότι το δέρμα μας είναι λιπόφιλο).
  • Με τα πεπτίδια αυτά ενεργοποιούνται συγκεκριμένα βιοχημικά μονοπάτια τα οποία οδηγούν στην επεξεργασία κολλαγόνου και ελαστίνης.
  • Το δέρμα δείχνει αισθητά βελτιωμένο (μεγαλύτερη ελαστικότητα, απαλή υφή, λιγότερες ρυτίδες). Αυτό φάνηκε άμεσα από την εφαρμογή του προϊόντος σε ανθρώπους και σε σύγκριση με αντίστοιχο ενεργό συστατικό με συνθετικές ματρικίνες που χρησιμοποιείται ήδη σε καλλυντικά του εμπορίου.

Με μεγάλη χαρά εντάξαμε το συστατικό αυτό στη φόρμουλα της νέας κρέμας ματιών Helia. Το PhytoCodine® έχει πιστοποιήσεις ECOCEPT και COSMOS APPROVED (6). Είναι δύο πολύ ισχυρές πιστοποιήσεις οι οποίες σημαίνουν πρακτικά ότι για να παραχθεί το υλικό αυτό, ικανοποιεί συγκεκριμένες και αυστηρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προϋποθέσεις (sustainability), καθώς επίσης πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας “natural”.

Για να κάνουμε την κρέμα ματιών Helia ακόμα πιο ιδιαίτερη, συνδυάσαμε το συστατικό αυτό με κεραμίδια, τριγλυκερίδια και φωσφολιπίδια σε μια μεγάλη ποσότητα, τα οποία μιμούνται τη δομή της εξωκυτταρικής μεμβράνης και σχηματίζουν προστατευτικό «φράγμα» για το δέρμα μας.

Η κρέμα ματιών Helia ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Ελπίζουμε να την αγαπήσετε όπως κι εμείς. Αναμένουμε με μεγάλη μας χαρά τις παρατηρήσεις σας όταν τη δοκιμάσετε!

Πηγές:

(1) Matrikines as mediators of tissue remodelling Advanced Drug Delivery Reviews 185 (2022) 114240.

(2) Cosmeceuticals and peptides, Clin. Dermatol. 27 (2009) 485.

(3) The Anti-Wrinkle Efficacy of Argireline, a Synthetic Hexapeptide, Chinese Subjects A Randomized, Placebo-Controlled Study, Am. J. Clin. Dermatol. 14 (2013) 147.

(4) PhytoCodine® – Natural Messenger Peptides to Reprogram Skin Structure – Lipoid Kosmetik (lipoid-kosmetik.com)

(5) PhytoCodine® Natural Messenger Peptides to Reprogram Skin Structure – Lipoid Kosmetik power point presentation.

(6) COSMOS certification (organic or natural cosmetics) | Ecocert