Χρησιμοποιούμε σωστά τα καλλυντικά μας; Μερικές απλές συμβουλές

Τη σημερινή εποχή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο για ο,τιδήποτε χρειαζόμαστε. Τα καλλυντικά εννοείται ότι δεν αποτελούν εξαίρεση, πράγμα το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα για εμάς! Επειδή βέβαια ο μεγάλος όγκος της πληροφορίας μπορεί να μας μπερδέψει, όπως είδαμε και στο άρθρο “6+1 μυστικά για πετυχημένες αγορές καλλυντικών” το βασικότερο που έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι δε βιαζόμαστε να αγοράσουμε. Οι επιλογές που γίνονται με γνώση είναι οι πιο «πετυχημένες».

Αφού λοιπόν αγοράσουμε ένα καλλυντικό προϊόν, θέλουμε να αποδώσει όσο γίνεται καλύτερα. Ας δούμε κάποια βασικά πραγματάκια.

  • Να διαβάζουμε στις ενδείξεις πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το καλλυντικό μας – Ή καλύτερα πότε δεν πρέπει. Ορισμένα συστατικά καλλυντικών τοποθετούνται αποκλειστικά σε προϊόντα βραδυνής περιποίησης. Δεν είναι επικίνδυνα υλικά και μπορεί να είναι είτε συνθετικά είτε φυσικά. Η χημική δομή τους όμως είναι τέτοια ώστε αντιδρούν με τη UV ακτινοβολία. Αυτό εάν συμβεί μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας ήπιους ερεθισμούς ή και πανάδες / δυσχρωμίες. Για να το αποφύγουμε αυτό αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα καλλυντικά προϊόντα μόνο στη βραδυνή ρουτίνα περιποίησης. Σίγουρα θα βρούμε αυτή την οδηγία εύκολα επάνω στη συσκευασία. Για παράδειγμα, οι κρέμες προσώπου Gardenia και Jasmin έχουν και οι δύο την ένδειξη “24ωρη κρέμα προσώπου”. Σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται άφοβα πρωινές και βραδυνές ώρες.
  • Να εφαρμόζουμε ένα προϊόν με καθαρά χέρια. Όλα τα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν πραγματοποιήσει τους απαιτούμενους ελέγχους, οπότε έχουν αντοχή σε βακτήρια και μούχλα. Ωστόσο δε μπορούν να εγγυηθούν τίποτα σε προβλήματα που θα γεννηθούν στη συνέχεια, εξαιτίας της κακής χρήσης του καλλυντικού προϊόντος. Τα χέρια μας «κουβαλάνε» πολλά πράγματα όλη την ημέρα. Φροντίζουμε να είναι καθαρά πριν την ρουτίνα μας, ώστε να μη μεταφέρουμε στο προϊόν μας ανεπιθύμητο μικροβιακό φορτίο. Μπορεί να χαλάσει γρηγορότερα και ακόμη περισσότερο να προκαλέσει μικρο-ερεθισμούς στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Για να προλάβουν αυτό ακριβώς οι εταιρίες καλλυντικών, θα παρατηρήσετε ότι βάζουν στα προϊόντα τους ένα μικρό σήμα με ένα βαζάκι, που υποδεικνύει τον ιδανικό χρόνο κατανάλωσης μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

  • Να διαβάζουμε …τα εγχειρίδια χρήσης – εάν υπάρχουν. Οι παρανοήσεις γίνονται συνήθως σε καλλυντικά προϊόντα που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε με συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, επειδή πολλά καθαριστικά προσώπου έχουν σαπούνι, όταν ακούμε καθαριστικό φέρνουμε στο μυαλό μας τη γνωστή εφαρμογή σε νωπή επιδερμίδα. Υπάρχουν όμως αντίστοιχα προϊόντα καθαρισμού που εφαρμόζονται σε στεγνό πρόσωπο. Αν δεν ακολουθήσουμε τις οδηγίες δε θα αποδώσει σωστά το προϊόν μας.
  • Να έχουμε υπομονή και ρεαλιστικές προσδοκίες. Κάθε καλλυντικό προϊόν έχει συγκεκριμένα claims, αλλά κανένα δεν κάνει θαύματα. Για να φέρει αποτελέσματα θα χρειαστεί να επενδύσουμε σε αυτό ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Έχει σημασία, λοιπόν, να εντάξουμε το προϊόν στη ρουτίνα μας, προκειμένου να του δώσουμε το χρόνο να κάνει αυτά για τα οποία υπόσχεται.
  • Ο τρόπος ζωής μας. Κανένα μα κανένα προϊόν δε θα φέρει τα μέγιστα αποτελέσματα αν παράλληλα δε γίνει μια προσπάθεια για να υιοθετήσουμε λίγο πιο υγιεινές συνήθειες. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Σίγουρα όμως μια προσπάθεια να διώξουμε κάποια άγχη και να κοιμόμαστε σωστά, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα αντιγήρανσης στην επιδερμίδα μας.
  • Όπως είδαμε και στο άρθρο για την ενυδάτωση, χωρίς να έχουμε ως βάση ένα σωστά ενυδατωμένο δέρμα, δε θα γίνει ποτέ αποτελεσματική αντιγήρανση. Γι’ αυτό και πάντα, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε μέσα στη μέρα και έχοντας ως σημείο μηδέν τη ρουτίνα καθαρισμού μας, τα προϊόντα που αφορούν στην αντιγήρανση έπονται των προϊόντων ενυδάτωσης.
  • Τα προϊόντα το καθένα …στη σειρά του – και πάντα το αντηλιακό στο τέλος! Η λογική της σειράς εφαρμογής των προϊόντων γίνεται με γνώμονα το γεγονός ότι το δέρμα μας σε γενικές γραμμές είναι λιπόφιλο. Δηλαδή δέχεται και απορροφά εύκολα λιπαρές ουσίες και πάρα πολύ δύσκολα νερό. Η ρουτίνα καθαρισμού προηγείται πάντα με όποιο προϊόν κι αν αποφασίσουμε να την κάνουμε. Αρχικά δηλαδή, καθαρίζουμε τους πόρους του δέρματος για να δεχθούν τα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν τα προϊόντα που αποτελούνται κυρίως από νερό, ώστε να δώσουμε όσο μπορούμε στην επιδερμίδα μας υδατοδιαλυτά ενεργά συστατικά και υγρασία. Στο τέλος τα «λιπαρά» προϊόντα που, πέρα των δικών τους ενεργών συστατικών, περιέχουν occlusives τα οποία θα «κλειδώσουν» την υγρασία στο δέρμα μας. Τα δικά μας gardenia και jasmin έχουν για το λόγο αυτό το εξαιρετικό μελισσοκέρι. Όταν έχουμε επιλέξει μια ρουτίνα περιποίησης προσώπου με πολλά προϊόντα, είναι πολύ λογικό να μπερδευόμαστε λίγο. Για οποιαδήποτε αμφιβολία το πιο ασφαλές είναι να ρωτήσουμε την αντίστοιχη εταιρία, ώστε να μας υποδείξει τον αποδοτικότερο τρόπο χρήσης του προϊόντος τους. Εννοείται ότι στην πρωινή ρουτίνα το αντηλιακό σε οποιαδήποτε μορφή μπαίνει πάντα στο τέλος.

Το βασικότερο όλων όμως είναι να μη μας πιάνει πανικός! Οι γραμμές ωριμότητας στο πρόσωπό μας είναι κ αυτές ένα μέρος της ομορφιάς μας. Ο πρώτος στόχος είναι να είμαστε υγιείς εμείς και το δέρμα μας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία αναδεικνύουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά μας.

Στην KALYKA έχουμε ως αρχή όλα μα όλα μας τα προϊόντα – ακόμα και το Cocoa lipbalm – να περνούν από δερματολογικό έλεγχο ώστε να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα. Στη συνέχεια σας δίνουμε για όλα σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να τα χρησιμοποιείται. Κι αν σας δημιουργηθεί οποιαδήποτε απορία ρωτήστε μας, με μεγάλη χαρά θα σας τη λύσουμε γιατί μας αρέσει να μιλάμε για καλλυντικά :-).

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε καλλυντικό προϊόν KALYKA εδώ: https://kalykacosmetics.com/shop/