Ενυδάτωση VS Αντιγήρανση – Μέρος 1ο: Ενυδάτωση

Σας είναι πιθανά γνώριμες οι φράσεις “θέλω μια βαριά κρέμα” ή “μικρή είσαι, θες ελαφρυά κρέμα”

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το πλήθος των πληροφοριών μας μπερδεύει, με αποτέλεσμα όταν προσπαθούμε να επιλέξουμε ένα καλλυντικό προϊόν για το πρόσωπό μας συγχέουμε την ενυδάτωση με την αντιγήρανση. Στο άρθρο για τους τύπους δέρματος, είδαμε κάποια βασικά σημεία για το πώς να κατηγοριοποιήσουμε το δέρμα μας ανάλογα με τις ανάγκες του. Εκεί έγινε φανερό ότι η ικανότητα του δέρματος να διατηρείται ενυδατωμένο (λιπαρό έως ξηρό) είναι διαφορετική παράμετρος από την τάση γήρανσης του δέρματος (ρυτίδες έως σφιχτό). Για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητή η διαφορά, θα μελετήσουμε λίγο καλύτερα την κάθε παράμετρο.

Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για την ενυδάτωση του δέρματος. Θα ξεδιαλύνουμε κάποιες βασικές πληροφορίες και περισσότερο από όλα τι είναι ενυδάτωση. Για να γίνουν όλα ευκολότερα κατανοητά, η αντιγήρανση θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο. Το σίγουρο είναι βεβαίως ότι, για κάθε τύπο δέρματος, χωρίς σωστή ενυδάτωση δε θα γίνει ποτέ αποτελεσματική αντιγήρανση.

Ενυδάτωση – λιπαρό έως ξηρό1

Στο ένα άκρο της παραμέτρου “ενυδάτωση” βρίσκεται το λιπαρό δέρμα. Λιπαρό χαρακτηρίζεται το δέρμα το οποίο έχει την τάση να παράγει μεγάλη ποσότητα σμήγματος. Γενικότερα το σμήγμα όπως έχουμε δει είναι κάτι πολύ χρήσιμο, καθώς από μόνο του προσφέρει στο δέρμα προστασία από εξωτερικούς παράγοντες και το διατηρεί ενυδατωμένο. Πολλές φορές βέβαια η υπερέκκρισή του δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση λιπαρότητας. Παράλληλα, καθώς οι πόροι του δέρματος φράσσονται εύκολα από την περίσσεια του σμήγματος, αντανακλαστικά ανοίγουν περισσότερο ώστε το δέρμα να αναπνεύσει και με αυτόν τον τρόπο αποτελούν χώρο συγκέντρωσης σκόνης και ρύπων. Για το λόγο αυτό συνήθως το λιπαρό δέρμα καταλήγει να είναι πιο θαμπό. Χονδρικά, για να βελτιωθεί η υφή του λιπαρού δέρματος εφαρμόζονται:

(α) Προϊόντα με ενεργά συστατικά που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος, όπως για παράδειγμα κάποια εκχυλίσματα μανιταριών.

(β) Ήπιοι και εύκολα απορροφήσιμοι ενυδατικοί παράγοντες. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση, ειδικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της πόλης. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούνται πολύ πιο προσεγμένοι ενυδατικοί παράγοντες που θα απορροφηθούν γρήγορα. Σε πολύ γενικές γραμμές ένα αποτελεσματικό προϊόν φτιαγμένο για πιο λιπαρά δέρματα απαιτεί και περισσότερη δουλειά για να γίνει.

(γ) Καλός καθημερινός καθαρισμός ώστε να απομακρύνεται η περίσσεια του σμήγματος και οι ρύποι.

Το ξηρό δέρμα είναι βεβαίως το άλλο άκρο της παραμέτρου “ενυδάτωση”. Το δέρμα χαρακτηρίζεται από θαμπή όψη και άγρια επιφάνεια2. Γενικότερα, η ικανότητα του δέρματος να αυτό-ρυθμίζει τα ποσοστά υγρασίας του1 έχει να κάνει με τη σύσταση της επιδερμίδας (λιπίδια, σμηγματογόνοι αδένες, φυσική ικανότητα ενυδάτωσης και υδατοπορίνες). Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν αρκεί μόνο να ρυθμίζεται η υγρασία, αλλά και να “κλειδώνεται”, δηλαδή  να παραμένει στο δέρμα και να μη φεύγει εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών. Στο δέρμα μας υπάρχουν χημικές δομές που φροντίζουν γι’ αυτό, όπως τα κεραμίδια, τα λιπαρά οξέα και η χοληστερόλη. Αν η ισορροπία μεταξύ όλων αυτών των συστατικών είναι διαταραγμένη, τότε το δέρμα χάνει την ικανότητα να συγκρατεί νερό και γίνεται πιο ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες. Ορισμένοι δε από τους εξωγενείς παράγοντες δρουν καταστροφικά (UV ακτινοβολία, ακετόνη, απορρυπαντικά, χλωρίνη και μεγάλη έκθεση σε νερό).

Το ξηρό δέρμα (*παρέα με ιδιαίτερα σημεία του σώματος όπως τα χείλη) έχει ανάγκη από υλικά τα οποία ενισχύουν και επιδιορθώνουν την εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας. Είναι επίσης χρήσιμο για να διατηρείται ενυδατωμένο, να αποφεύγονται (όσο γίνεται) προϊόντα όπως π.χ. κάποια ισχυρά σαπούνια, γιατί απομακρύνουν τα λιπίδια τα οποία εδώ τα χρειαζόμαστε πολύ, καθώς εκκρίνουν σμήγμα. Στην περίπτωση του ξηρού δέρματος κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το σμήγμα.

Μία κρέμα ενυδάτωσης περιέχει:

(α) Υλικά που πραγματικά ενυδατώνουν το δέρμα (humectants – ενυδατικοί παράγοντες). Είναι υδατοδιαλυτές ενώσεις οι οποίες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν νερό. Κάποια από τα πιο αποτελεσματικά υλικά είναι η γλυκερίνη και το υαλουρονικό νάτριο3 και για ένα ακόμα αποτελεσματικότερο προϊόν, το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους. Άλλα ακόμη είναι η πανθενόλη και τα α-υδροξυοξέα (AHAs) και ορισμένα ακόμα πιο ιδιαίτερα και εξαιρετικά αποδοτικά, όπως είναι το dragon’s blood.

(β) Υλικά τα οποία «κλειδώνουν» την υγρασία και δεν την αφήνουν να φύγει γρήγορα (occlusives4). Προσοχή, η ύπαρξή τους σε προϊόντα ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για την σωστή απόδοση του προϊόντος, ιδιαίτερα αν η μέρα μας κυλάει συνήθως σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας5. Τέτοια είναι το σταφυλέλαιο, το ελαιόλαδο και το μελισσοκέρι.

Γίνεται κατανοητό ότι, πέρα από τα δύο άκρα της παραμέτρου (απόλυτα ξηρό και απόλυτα λιπαρό δέρμα), η επιλογή υλικών ενυδάτωσης για τον κάθε καταναλωτή ιδανικά θα πρέπει να προσωποποιείται και να καθορίζεται από τη φυσική τάση ενυδάτωσης του δικού του δέρματος, σε συνδυασμό πάντα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζει.

Στη σειρά προϊόντων KALYKA χρησιμοποιούμε ενυδατικά συστατικά κατάλληλα προσαρμοσμένα για να εκπληρούν τους στόχους της κάθε συνταγής. Η γλυκερίνη, το σταφυλέλαιο και το μελισσοκέρι συνυπάρχουν στις κρέμες προσώπου gardenia για τις ξηρές επιδερμίδες και στην jasmin για τις μεικτές επιδερμίδες. Στη θρεπτική gardenia για επιπλέον ικανότητα ενυδάτωσης έχει συμπεριληφθεί υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους και το εξαιρετικό dragon’s blood.

Πηγές:

(1) Baumann L. “Understanding and Treating Various Skin Types: The Baumann Skin Type Indicator” Dermatol Clin (2008) 26, 359–373

(2) Chernosky ME. Clinical aspects of dry skin. J Soc Cosmet Chem 1976;27:365–76.

(3) A. Neudecker, A.B. Csoka, K. Mio, H.I. Maibach, R. Stern Hyaluronan: The Natural Skin Moisturizer Cosmeceuticals: Drugs vs. Cosmetics 1st Ed. 2000, Chapter: 20, 319-354.

(4) Occlusives | Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients | AccessDermatologyDxRx | McGraw Hill Medical (mhmedical.com)

(5) Idson B. Dry skin: moisturizing and emolliency. Cosmetics & Toiletries 1992;107:69–78.