Από μια ιδέα μέχρι τα χέρια σας! Πώς γεννιέται ένα καλλυντικό;

Το διαδίκτυο μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία: Για ο,τιδήποτε επιθυμούμε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έρευνα αγοράς, άρα και να οδηγηθούμε σε πιο πετυχημένες επιλογές προϊόντων. Τα καλλυντικά βεβαίως δεν αποτελούν εξαίρεση! Στο άρθρο «χρησιμοποιούμε σωστά τα καλλυντικά μας;» είδαμε ότι ορισμένες βασικές γνώσεις, σε συνδυασμό με επιλογές χωρίς βιασύνη μπορούν να αναβαθμίσουν αισθητά τον τρόπο που αγοράζουμε.

Η γνώση είναι δύναμη. Γι΄ αυτό σκεφτήκαμε να σας πούμε λίγα λόγια για τα στάδια που περνάει ένα καλλυντικό, από τη στιγμή που θα γεννηθεί ως ιδέα στο μυαλό μας έως τη στιγμή που θα φτάσει στα χέρια σας!

Δεν είναι και λίγα! Αλλά εννοείται ότι τα στάδια αυτά δεν είναι αυθαίρετα. Καθορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και για τη σωστή τήρησή τους στην Ελλάδα επιβλέπει ο ΕΟΦ.

  1. Η έμπνευση – Τι είδους καλλυντικό θα κάνουμε; Δηλαδή τη χρήση του, βάση της οποίας θα γίνει στη συνέχεια μια βιβλιογραφική έρευνα σε υλικά. H κάθε εταιρία έχει διαφορετική στρατηγική. Στην KALYKA τα πράγματα είναι πιο απλά: Τα προϊόντα που φτιάχνουμε καθορίζονται από …αυτά που χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι στην καθημερινή μας ρουτίνα! Άλλωστε αν δε εφαρμόζουμε εμείς ένα προϊόν πώς θα πείσουμε εσάς να το χρησιμοποιείτε; Συγκεκριμένα η Gardenia ήταν το πρώτο μας προϊόν, μια κρέμα την οποία έφτιαχνα ερασιτεχνικά εδώ και χρόνια για το δικό μου ξηρό δέρμα. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν την είδα στο βαζάκι της, έχοντας περάσει με επιτυχία όλα τα στάδια που θα διαβάσετε παρακάτω.
  2. Η συνταγή – η συλλογή των υλικών τα οποία εσείς βλέπετε στην ετικέτα του καλλυντικού μας. Στην KALYKA έχουμε ως αρχή, η επιλογή των υλικών να γίνεται πρώτα απ’ όλα βάση της αποτελεσματικότητας τους – μην ξεχνάτε, φτιάχνω καλλυντικά που θέλω εγώ να χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου. Για το λόγο αυτό, όλα τα υλικά τα προμηθευόμαστε από επώνυμες εταιρίες στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν ήδη μελετήσει την αποτελεσματικότητα των πρώτων υλών και έχουν βιβλιογραφικές αποδείξεις γι’ αυτές. Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μοντέρνα κι έχουν βραβευτεί – όπως είναι το phytocodine στην κρέμα ματιών Helia. Αναπόφευκτα βέβαια, ένας ακόμα παράγοντας που καθορίζει την επιλογή των υλικών είναι το κόστος του τελικού προϊόντος.   Η ανάπτυξη της συνταγής μπορεί να διαρκέσει από έναν έως αρκετούς μήνες, μέχρι να πετύχουμε μια σταθερή φόρμουλα στην υφή που τη θέλουμε. Στη σειρά τη δική μας η Helia ήταν ένα παιδί που βγήκε με κόπο μετά από ένα χρόνο δοκιμών. Αλλά το πετύχαμε! νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε.

3. Τα τεστ – Αφού σχηματίσουμε τη συνταγή, προχωράμε σε συγκεκριμένα τεστ τα οποία καθορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και γίνονται μόνο από πιστοποιημένες εταιρίες που γνωρίζει ο ΕΟΦ. Με αυτά τα τεστ θα είμαστε 100% σίγουροι ότι η συνταγή θα είναι ασφαλής όταν φτάσει στα χέρια σας.

Α) Αντοχή του προϊόντος σε απότομες αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας. Θέλουμε το τελικό προϊόν να παραμένει αναλλοίωτο στις φυσιολογικές εναλλαγές των εποχών.

Β) Πολύ σημαντικό τεστ είναι ο μικροβιολογικός έλεγχος για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των συντηρητικών. Όπως το νερό που θα πιούμε, δε μπορούμε να το αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μπουκάλι και μετά να το καταναλώσουμε με ασφάλεια, έτσι κι ένα προϊόν που έχει σε οποιαδήποτε αναλογία νερό, είναι ευαίσθητο σε βακτήρια και μούχλα. Αυτό είναι γεγονός για όλα τα προϊόντα σε μορφή γαλακτώματος – η γνωστή μας κρέμα – κι ακόμα περισσότερο για προϊόντα για τα οποία χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο τα χέρια μας, δλδ όταν είναι σε βαζάκι (όπως έχουμε αναφέρει στο άρθρο μας εδώ, εφαρμόζουμε πάντα τα προϊόντα μας με καθαρά χέρια). Για το λόγο αυτό στη συνταγή προστίθεται ένα σύστημα συντήρησης στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα, έτσι ώστε να καταναλώσετε το τελικό προϊόν με ασφάλεια στο χρόνο που εσείς επιθυμείτε. Το σύστημα συντήρησης τεστάρεται και ανάλογα με τα αποτελέσματα καθορίζεται η ημερομηνία λήξεως. Στα KALYKA θα παρατηρήσετε ότι δεν αναγράφουμε ημερομηνία λήξεως. Αυτό συμβαίνει για τα καλλυντικά τα οποία έχουν περάσει με τη μέγιστη επιτυχία όλα τα τεστ και εξασφαλίζουν χρόνο ζωής τουλάχιστον 30 μηνών.

Γ) Στην KALYKA, σε όλα μας τα καλλυντικά, ακόμα και στο cocoa lip balm, γίνεται δερματολογικός έλεγχος. Γι’ αυτό και σε όλες μας τις συσκευασίες θα δείτε να αναγράφεται η ένδειξη «δερματολογικά ελεγμένο». Ο έλεγχος αυτός δεν είναι υποχρεωτικός βάση νόμου. Ωστόσο εμείς θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς θα αγαπήσει τα Kalyka και δε θα σας δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

Βεβαίως υπάρχουν κι άλλοι έλεγχοι, οι οποίοι καθορίζονται από τη δουλειά για την οποία προορίζεται κάθε προϊόν. Για παράδειγμα ένα αντηλιακό θα πρέπει να περάσει πολύ συγκεκριμένους και χρονοβόρους ελέγχους για να είστε σίγουροι ότι θα σας προστατέψει (δείτε στο άρθρο μας “Αντηλιακά).

Το στάδιο των ελέγχων για τα δικά μας καλλυντικά διαρκεί περίπου τρεις μήνες.

**Στα εργαστήρια όλης της Ευρώπης απαγορεύονται βάση νόμου τα πειράματα σε ζώα. Τα τεστ που απαιτούνται από τον ΕΟΦ γίνονται κάποια απ’ ευθείας στο προϊόν και κάποια σε εθελοντές (δερματολογικός έλεγχος) που εφαρμόζουν τα καλλυντικά με συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

4. Η συσκευασία – Κατά τη διάρκεια των σταδίων 1 έως 3 που χτίζεται η φόρμουλα, γίνεται παράλληλα μια έρευνα σχετικά με τις συσκευασίες που θα μπει το καλλυντικό και βάση αυτών σχηματίζονται οι ετικέτες που έχουν επάνω. Και πάλι βάση νόμου, οι συσκευασίες χρειάζεται να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι ετικέτες να αναγράφουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής.

5. Παραγωγή – Αφού τελειώσουν όλα τα παραπάνω και όλα έχουν πάει καλά, μπορούμε να προχωρήσουμε στην παραγωγή του προϊόντος. Οι παραγωγές γίνονται μόνο από πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τον ΕΟΦ μέσα από μια αυστηρή διαδικασία και ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την τήρηση κάθε σταδίου παραγωγής. Κανένα καλλυντικό που κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο δε μπορεί να παρακάμψει το στάδιο αυτό. Η αντίστοιχη εταιρεία είτε θα έχει ένα δικό της, πιστοποιημένο εργαστήριο, είτε θα συνεργάζεται με πιστοποιημένα εργαστήρια που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

6. Κι άλλα τεστ :-). – Αφού γίνει η παραγωγή κι έχουμε ένα καζάνι με λαχταριστή κρέμα, ακολουθούν μερικά ακόμα στάδια ελέγχου.

Το πρώτο γίνεται πριν μπει το καλλυντικό στις συσκευασίες του: Στο τέλος της παραγωγής λαμβάνεται ένα δείγμα του κρεμμικού μείγματος στο οποίο γίνονται και πάλι μικροβιολογικοί έλεγχοι. Αυτό συμβαίνει για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έγινε ένα τυχαίο λάθος κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.

Αφού τα τεστ δείξουν ότι όλα πήγαν καλά, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του προϊόντος στα βαζάκια. Εκεί θα γίνει κι ένας δεύτερος έλεγχος. Παραλαμβάνονται τυχαία μερικά βαζάκια τα οποία επίσης ελέγχονται, ώστε να είμαστε σίγουροι αφενός για την καταλληλότητα των συσκευασιών, αφετέρου για να πιστοποιήσουμε ότι δεν υπήρξε κάποιο σφάλμα κατά τη διάρκεια της συσκευασίας. Και αυτό το στάδιο ελέγχου διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη χαρά και συγκίνηση υπάρχει όταν μετά από όλα αυτά, παραλαμβάνουμε τα βαζάκια μας!! Είναι πραγματικά κάτι το οποίο το ονειρεύεσαι στην αρχή, βγαίνει με κόπο τουλάχιστον 6 μήνες μετά (…ή και περισσότερο) αλλά στο τέλος το συναίσθημα που δίνει δεν περιγράφεται. Έχει δημιουργηθεί κάτι καινούργιο που δεν υπήρχε πριν και περιμένει να αγαπηθεί. Δεν είναι τυχαίο νομίζω – ειδικά σε μικρές εταιρείες καλλυντικών – ότι θα ακούσετε συχνά τη φράση «το παιδί μου» όταν αναφερόμαστε σε κάποιο προϊόν.

Τα παραπάνω στάδια και οι χρόνοι τους αφορούν στο μέσο όρο των καλλυντικών προϊόντων. Ανάλογα με τη σύσταση και τα υλικά τους μπορεί οι παραπάνω χρόνοι να γίνουν είτε μικρότεροι είτε μεγαλύτεροι. Τα στάδια όμως θα παραμείνουν τα ίδια ή και περισσότερα.

Κι αν σας δημιουργηθεί οποιαδήποτε απορία ρωτήστε μας! Με μεγάλη χαρά θα προσπαθήσουμε να σας τη λύσουμε, γιατί μας αρέσει να μιλάμε για καλλυντικά :-).

Δείτε την οικογένεια της KALYKA εδώ.