Ενυδάτωση VS Αντιγήρανση – Μέρος 2ο: Αντιγήρανση

Σε ένα προηγούμενο άρθρο για τους τύπους δέρματος, είδαμε κάποια βασικά σημεία για να κατανοήσουμε πώς κατηγοριοποιούμε το δέρμα μας ανάλογα με τις ανάγκες του.

Σε επόμενο άρθρο Ενυδάτωση VS Αντιγήρανση, μέρος 1 – Ενυδάτωση αναλύσαμε την παράμετρο ενυδάτωση, δηλαδή την ικανότητα του δέρματος να διατηρείται ενυδατωμένο (λιπαρό έως ξηρό). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι διαφορετική παράμετρος από την τάση γήρανσης του δέρματος (ρυτίδες έως σφιχτό). Για να γίνει ακόμα περισσότερο αντιληπτή η διαφορά, ας μελετήσουμε εδώ τον παράγοντα γήρανσης.

Αντιγήρανση – Ρυτίδες έως σφιχτό δέρμα

Η παράμετρος γήρανση είναι δυναμική και δυστυχώς δεν υπάρχουν πάντα συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς και το γιατί συμβαίνει. Το σίγουρο όμως είναι ότι επηρεάζεται από πολλούς ενδογενείς παράγοντες (κληρονομικότητα, σύσταση δέρματος) αλλά και εξωγενείς παράγοντες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι εξωγενείς παράγοντες, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, διαδραματίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από ότι νομίζουμε. Έχει βρεθεί και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι1 ενώ με τη «φυσική» γήρανση οι γραμμές που δημιουργούνται στο πρόσωπο είναι μικρές, λεπτές και το δέρμα παραμένει μαλακό και διατηρεί τη δομή του, στη γήρανση εξαιτίας εξωγενών παραγόντων (ιδιαίτερα UV ακτινοβολία) εμφανίζονται δυσχρωμίες, βαθιές ρυτίδες και το δέρμα γίνεται πιο τραχύ. Δεν είναι λοιπόν ο χρόνος υπεύθυνος για τα πάντα. Τα καλά νέα είναι ότι οι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να ελεγχθούν κατά ένα μεγάλο βαθμό και είναι εκείνοι με τους οποίους ασχολείται κυρίως η κοσμετολογία.

Όταν ακούμε τη λέξη αντιγήρανση σκεφτόμαστε αυτόματα ρυτίδες. Η δημιουργία ρυτίδων η οποία ξεκινάει από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, είναι και η οπτική ένδειξη της γήρανσής του.

Πώς σχηματίζονται οι ρυτίδες; Οι ρυτίδες οφείλονται στις εκφράσεις του προσώπου μας σε συνδυασμό με τη σύσταση του δέρματός μας2. Το δέρμα «διπλώνεται» εξαιτίας κάποιας μυικής κίνησης (έκφρασης) και στη συνέχεια επανέρχεται. Όταν αυτό γίνεται συνεχώς και για πολλά χρόνια οι «πτυχώσεις» μονιμοποιούνται και σχηματίζονται ρυτίδες. Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε αλλάζει η σύσταση του δέρματος. Οι ρυτίδες μπορεί να δώσουν μία ένδειξη για την ηλικία του ανθρώπου αλλά όχι απόλυτα, καθώς, όπως είδαμε παραπάνω, οι εξωγενείς παράγοντες είναι πολύ πιο σημαντικοί.

Γενικά ας μη μας πιάνει πανικός με κάθε γραμμή του προσώπου μας, άλλωστε κι εκείνες έχουν τη χρησιμότητά τους. Μην ξεχνάμε ότι με τη βοήθειά τους κατανοούμε καλύτερα τις ανθρώπινες εκφράσεις – δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι στην παγκόσμια ιστορία της ομορφιάς, ένα χαμογελαστό πρόσωπο θεωρείται όμορφο πρόσωπο.

Για να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία γύρω από τα προϊόντα αντιγήρανσης ας θυμηθούμε τα τρία κύρια δομικά συστατικά του δέρματος: Κολλαγόνο, ελαστίνη & υαλουρονικό οξύ. Ο στόχος λοιπόν των αντίστοιχων καλλυντικών προϊόντων είναι να σταματήσουν, ή να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό έστω του ενός, ή ακόμα καλύτερα και των τριών αυτών συστατικών.

Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό;

Η απάντηση είναι πολύπλευρη. Έχει να κάνει με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας και το κόστος τους3.

(α) Μία πρώτη προσέγγιση είναι η πρόληψη. Πάντα σε σχέση με τις συνθήκες ζωής του καθενός, η πρόληψη έχει ως στόχο τον περιορισμό (όσο βεβαίως είναι εφικτό) της έκθεσης σε παράγοντες που προκαλούν γήρανση. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται: Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το υπερβολικό αλκοόλ και πάνω απ’ όλα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο (UV ακτινοβολία) η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες γήρανσης. Η UV ακτινοβολία εμπλέκεται σε διάφορους μηχανισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται και οδηγούν σε κυτταρική γήρανση4-6, μεταξύ των οποίων είναι η σύνθεση κυττάρων, η σύνθεση κολλαγόνου και η δημιουργία φλεγμονών. Εδώ λοιπόν η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: Χρήση αντηλιακών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ακόμα καλύτερα αντηλιακά ευρέως φάσματος. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να βάλουμε στη ρουτίνα μας δραστικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση.

(β) Μια δεύτερη προσέγγιση αντιγήρανσης είναι η άμεση προσθήκη στο δέρμα μας των κυρίων δομικών συστατικών του. Είναι τα καλλυντικά εκείνα τα οποία περιέχουν στη σύνθεσή τους κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ. Τα προϊόντα αυτά οδηγούν σε μια σχετικά καλή συντήρηση της σύστασης της επιδερμίδας. Οι αντίστοιχες καλλυντικές φόρμουλες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι οικονομικές, αρκετά αποτελεσματικές και μπορούν να δώσουν άμεση αίσθηση αναζωογόνησης στην επιδερμίδα. Στη σειρά KALYKA τα προϊόντα jasmin το οποίο περιέχει κολλαγόνο κι ελαστίνη και gardenia με συνδυασμό ατελο-κολλαγόνου, υαλουρονικών οξέων χαμηλού μοριακού βάρους και της ρητίνης dragon’s blood με αντιοξειδωτική & αντιφλεγμονώδη δράση, είναι αυτής της φιλοσοφίας.

(γ) Μια τρίτη πιο σύγχρονη προσέγγιση3 η οποία αναπτύσσεται χάρη στην έρευνα και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει γύρω από τους πολυάριθμους μηχανισμούς που συμβαίνουν στο δέρμα μας, είναι η ενσωμάτωση μοντέρνων υλικών, τα οποία κατά την εφαρμογή τους διεγείρουν μηχανισμούς στο δέρμα οι οποίοι οδηγούν σε σύνθεση των δομικών του συστατικών. Με απλά λόγια, οδηγούν τον οργανισμό μας να αναπληρώσει μόνος του τα δομικά συστατικά που του λείπουν. Τα καλά νέα είναι ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, γεγονός το οποίο μπορεί να πιστοποιηθεί από συγκριτικές μελέτες. Το μειονέκτημα είναι: Καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποτέλεσμα έρευνας και μπορεί να απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς για την παρασκευή τους, τα αντίστοιχα καλλυντικά προϊόντα αναγκαστικά έχουν λίγο μεγαλύτερο κόστος, χωρίς απαραίτητα να είναι απαγορευτικό. Τα πάντα εξαρτώνται από τα δικά μας οικονομικά όρια (που πάντα πρέπει να βάζουμε για να μην παρασυρόμαστε σε αυθόρμητες αγορές).

Ένα από τα συστατικά αυτά που θα συναντήσουμε είναι το εκχύλισμα από σπόρους κουκουναριού πεύκου της Σιβηρίας – το οποίο δεν το αναφέρουμε τυχαία7.

Πέρα από τα ενεργά συστατικά αντιγήρανσης, μία ακόμα σημαντική προσθήκη στα αντίστοιχα καλλυντικά είναι τα αντιοξειδωτικά. Είδαμε παραπάνω ότι η UV ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για αρκετούς μηχανισμούς οι οποίοι οδηγούν σε δημιουργία φλεγμονών. Οι φλεγμονές με τη σειρά τους συμβάλλουν στον εκφυλισμό των τριών κύριων δομικών συστατικών της επιδερμίδας. Οι μηχανισμοί αυτοί αναστέλλονται με τα αντιοξειδωτικά. Ένα τέτοιο υλικό με αντιοξειδωτική δράση είναι το dradons blood το οποίο έχουμε ενσωματώσει στην κρέμα gardenia. Υπάρχουν πολλά ακόμα όπως είναι η βιταμίνη Ε (επίσης ενσωματωμένη στις κρέμες προσώπου gardenia και jasmin), συνένζυμο Q10, καφεΐνη, και συστατικά ροδιού – τις ευεργετικές ιδιότητες του οποίου θα συναντήσουμε στο cocoa lip balm.

Πώς θα επιλέξω τα προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες μου;

Για να κάνω μία καλή επιλογή, θα λάβω υπόψη μου κάποιες παραμέτρους: (α) το ποσό που επιθυμώ να διαθέσω για την καλλυντική μου περιποίηση, (β) τη σωστή και πλήρη ενημέρωση γύρω από τα καλλυντικά που με ενδιαφέρουν (γ) ποια είναι τα ρεαλιστικά αποτελέσματα για τις δικές μου ατομικές ανάγκες και (δ) πόσο χρόνο έχω να αφιερώσω καθημερινά για τη ρουτίνα περιποίησής μου.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε value for money επιλογές. Τα καλλυντικά είναι μια επένδυση για το δέρμα μας. Αυτό που σίγουρα μπορούν, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με μία ρουτίνα πρόληψης, είναι να συντηρήσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση του δέρματος. Μείνετε συντονισμένοι, έχουμε να πούμε πολλά για συνδυασμούς υλικών και προϊόντων!

Πηγές:

  1. Skin rejuvenation using cosmetic products containing growth factors, cytokines, and matrikines: A review of the literature Aldag, Nogueira Teixeira D., PhLeventhal P.S. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology (2016) 9, 411-419
  2. Magnenat Thalmann Ν., Kalra P, Lévêque J., Bazin R., Batisse D. and Querleux B. A Computational Skin Model: Fold and Wrinkle Formation IEEE transactions on information technology in biomedicine: a publication of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society 6(4):317-23
  3. Baumann L. “Understanding and Treating Various Skin Types: The Baumann Skin Type Indicator” Dermatol Clin (2008) 26, 359–373
  4. Kosmadaki MG, Gilchrest BA. The role of telomeres in skin aging/photoaging. Micron 2004;35(3):155–9.
  5. Kappes UP, Luo D, Potter M, et al. Short– and longwave UV light (UVB and UVA) induce similar mutations in human skin cells. J Invest Dermatol 2006; 126(3):667–75.
  6. Marrot L, Beladi JP, Meunier JR. Importance of UVA photoprotection as shown by genotoxic related endpoints: DNA damage and p53 status. Mutat Res 2005;571(1-2):175–84.
  7. Κρατιόμαστε να μην πούμε πολλά ακόμα επάνω σε αυτό. Θα κάνετε λίγο υπομονή, καθώς στη σειρά KALYKA μελετάμε τέτοια υλικά και πώς μπορούν να ενσωματωθούν σε μια προσιτή οικονομικά φόρμουλα.